Artikkelit

Habboilun merkityksellinen merkitys

Tässä kohtaa pysähdyin ajattelemaan. Vieressäni on avoinna lukion ihmisbiologian oppikirja, jonka pitäisi olla paras kaverini näin syksyn ylioppilaskirjoitusten lähestyessä – aivan liian nopeasti tietenkin. Kirjoitan kuitenkin tekstiä, jonka tiedän päätyvän Habbo-fanisivustolle. Taustalla on avoinna tuon samaisen virtuaalihotellin niin sanottu aula, jossa juuri kaksi pikselipukumiestä keskustelee sinipohjaisten puhekuplien taustoittamana siitä, kuinka noloa on käydä Habbossa. Itse seison samaisessa paikassa salaa toivoen, että paikalle ilmaantuisi järkevää juttuseuraa, joku vanha tuttu kenties. Tämä tarina on tosi. Tässä ollaan taas.

Sanotaan, että olin aikoinaan kova tekijä fanisivumaailmassa. Mitä tuo sitten tarkoittaa? Todennäköisesti sitä, että käytin huomattavan paljon aikaa ja vaivaa saadakseni kädenjälkeni kukoistamaan, olemaan ainutlaatuista ja tietysti kaikin puolin täydellistä. Olen perfektionisti ja sen voi helposti todeta sukeltamalla vanhan tietokoneeni ovelan anonyymisti nimettyyn kansioon “nettisivujuttuja”. Tutkivan journalismin nimissä luonnollisesti tein tämän. Kansio on täynnä alakansioita erilaisista projekteista vuosien varrelta. Suuri osa on luonnoksia sivupohjista, jotka eivät koskaan päätyneet julkisuuteen todennäköisesti siksi, että ne olivat mielestäni epätäydellisiä. Tarkemmin ajateltuna julkisuudesta on turha puhua, sillä kyseisen kansion olemassaolo ja sen parissa “tuhlatut” tunnit ovat oikeassa elämässäni tarkoin varjeltu salaisuus, josta en kertoisi edes tyttöystävälleni. Onneksi kansio on parinkin salasanan takana. Ihan vain varmuuden vuoksi.

On hauskaa ajatella, että koko Habbomaailma on ollut ja on yhä suurilta osin käytännössä täysin pääni sisällä. Se ei juuri koskaan ole näkynyt konkreettisella tavalla siinä julkisessä elämässäni. Toki se on vienyt aikaa tehdä muita asioita, mutta ulkopuolisille se näkyi vain sillä, että istuin paljon tietokoneeni ääressä tehden jotain. Valmiit huoneet ja sivuprojektit olivat toki olemassa, mutta eivät niistä tienneet muut kuin habbokansa, tuo kansa pääni sisällä. Näin jälkeenpäin ajateltuna on hauska pysähtyä pohtimaan, kuinka paljon olin valmis antamaan pelkistä, voitaisiin kai sanoa, henkisistä kikseistä.

Kikseistä puheen ollen, voin myöntää, että oli hienoa saada jotain aikaan. Oman kädenjäljen ihailu synnytti aina mielihyvän tuntemuksia ja mikään ei ollut hienompaa, kuin uuden hienon projektin aloittaminen uuden hienon idean kera. Olin siis hyvä aloittamaan asioita, mutta loppuun saattaminen oli välillä toinen juttu. Myös palautteen saaminen on mahtavaa, itseasiassa koko jutun suola. Taustalla uuden projektin suunnittelussa oli aina yhteisön tuki ja taitojeni kehittyessä pääsin mukaan yhä suurempiin ja enemmän käyttäjiä vetäviin projekteihin. Täydellisyyden tavoittelu nousi entistä tärkemämmäksi. Koin olevani tärkeä ja minuun luotettiin aivan uudella tavalla.

Tässä kuitenkin ollaan taas. Mitä olen oppinut? Voisin tietysti aloittaa jossittelemalla sillä ajatuksella, että en edes tietäisi koko Habbo Hotellin olemassaoloa. Olisin ainakin säästynyt monilta stressinsekaisilta öiltä HTML-koodien parissa ja ryhtini saattaisi olla aavistuksen suorempi. Kaveripiirini saattaisi olla erilainen, sillä olisin Habboilun sijaan notkunut jossain oikean elämän mestoilla. Saattaisin myös olla yksinäinen ja masentunut tai vaihtoehtoisesti älykäs kirjaviisas, jos olisin viettänyt kaiken aikani yksin kotona. Voisin toki olla koukussa johonkin konsoli tai -tietokonepeliin... En muuten pidä jossittelusta ollenkaan.

Faktaa on se, että Habbo ja sen mukana tulleet mahdollisuudet toteuttaa itseäni, auttoivat minut  jokseenkin vaikeiden yläastevuosieni yli. Sanotaanhan, että yläaste on nuorelle vaikeaa aikaa, sillä se on merkittävässä roolissa oman identiteetin rakentumisessa murrosiän kynnyksellä. Allekirjoitan. Habbo oli minulle ennen kaikkea sosiaalinen kanava, jollaisia ei muualla tuolloin ollut. Tapasin erilaisia persoonia ja opin paljon uudenlaisia taitoja. Konkreettisten koodaustaitojen lisäksi aikataulun suunnittelua ja jonkin asteen ryhmätyöskentelyä. Aloin muodostaa mielipiteitä ja henkilökohtaisia arvomaailmoja, joiden huomaan siirtyneen osin myös tähän julkiseen elämääni. Julkiseen elämään on siirtynyt myös kourallinen henkilöitä, jotka oman itseni tavoin ovat kuin ovatkin aivan normaaleja ihmisiä. Habbon merkitys onkin itselleni ollut aina sen sosiaalisessa puolessa, ei niinkään pikseliomaisuuden haalimisessa tai pelien pelailussa, jotka nekin tietysti tuovat oman lisänsä tähän ainutlaatuiseen maailmaan.

Mitenhän tiivistäisin tämän kaiken vuodatuksen? Ei hätää, olen kunnossa! Olen tyytyväinen omaan elämääni ja asiani ovat mallillaan, vaikka olenkin, osittain entinen osittain nykyinen, Habbonörtti. En voi koskaan tietää, olisinko päässyt samaan lopputulokseen helpomminkin ilman niitä unettomia koodausiltoja ja keskusteluita pikselihuoneissa. Uskon kuitenkin tyytyväisenä, että kaikki oli sen arvoista. Ja nyt voin käydä ilman turhia suoriutumisen paineita pyörimässä näillä vanhoilla mestoilla ja kirjoittaa ajatuksistani jonkun toisen ylläpitämälle fanisivustolle. Mahtavaa! En silti voi kiistää, etteikö pieni kaipuun kipinä näihin hommiin olisi iskenyt, kun pari viikkoa sitten eksyin Habboon pitkän tauon jälkeen ihmettelemään uusia kuvioita.

Päät pystyyn Habbokansa! Kyllä meistä vielä jotain tulee.

Virusmato

Kommentit (15)

07.08.2013 18:06
Uuh hieno kirjotus  :) (y)

Tää kohta jotenkin pätee myös muhun.

Faktaa on se, että Habbo ja sen mukana tulleet mahdollisuudet toteuttaa itseäni, auttoivat minut  jokseenkin vaikeiden yläastevuosieni yli. Sanotaanhan, että yläaste on nuorelle vaikeaa aikaa, sillä se on merkittävässä roolissa oman identiteetin rakentumisessa murrosiän kynnyksellä. Allekirjoitan. Habbo oli minulle ennen kaikkea sosiaalinen kanava, jollaisia ei muualla tuolloin ollut. Tapasin erilaisia persoonia ja opin paljon uudenlaisia taitoja.

07.08.2013 18:06
Me kaappihabboilijat (y)
07.08.2013 21:09
Hyvä teksti! Minusta on tärkeää, että tämäkin puoli tulee Habbosta esiin: monille se on ennen kaikkea yhteisö, johon tukeutua hankalina hetkinä - varsinkin, jos ei muualta huomiota saa. Kyllähän se osaltaan minuakin auttoi aikanaan, vaikka harvoin olen mihinkään kunnolla juurtunut... ja tätä nykyä katson Habboa enemmänkin tuotteen näkökulmasta kuin minään sosiaalisena yhteisönä (harmi sinänsä, ehkä minusta on tullut vain niin kyyninen ukko, erityisesti nyt kun Sulake ei näytä osaavan käsitellä Habboa oikein mitenkään).

Vaikka itsekin olen joskus piilotellut habboilua, niin nykyään olen sitä mieltä, että se on aika harmillinen juttu! Osaltaan sellainen käytös on kyllä Habbon taustatiimin vika, kun ajatellaan vaikka markkinointia tai ihan näitä viimeisimpiä tempauksia (kaikki on niin epävakaata, onko ketään töissä, mites kampanjat sun muut hauskat tapahtumat, tietysti se Channel 4:n pedojuttukin sai älämölöä aikaiseksi). Katsotaan vaikka Angry Birdsiä, joka on huikea menestystarina, ja sitä pelaavat kaikki vauvoista vaareihin ja oheistuotteita on vaikka minkälaista tv-ohjelmiin asti. Oikein handlattuna Habbo voisi hyvin yltää tuohon kaikkeen samaan. En kyllä tiedä onko nyt liian myöhäistä, mutta alku tälle olisi se, ettei Habboa pidettäisi nolona.

Taisin eksyä vähän ohi aiheen, mutta joo, kaipa tässä pitää yrittää itse kenenkin pitää Habboa yllä ainakin omalta osaltaan!
07.08.2013 21:09
Me kaappihabboilijat (y)
07.08.2013 22:10
Kiitos kommentistasi Star-Fighter! Hyvä että saatiin keskusteluun mukaan myös tämä Habbon tuotteistaminen. Onhan se monella tavalla sääli, että tässä tilanteessa ollaan. Selväähän on, että jossain on mokattu ja se näkyy jo noissa aika reilusti laskeneissa kävijämäärissä esimerkiksi. Muistan vielä sen ajan kun jännitettiin 4000 onlinekäyttäjän rajan rikkoutumista ja hyvä jos nykyään on edes se 400 paikalla.

 Pelkään henkilökohtaisesti, että tälle Habbon "nololle" maineelle on enää myöhäistä tehdä mitään, sillä ainakin oman ikäluokkani keskuudessa Habbo on se lapsuuden ohi menevä vaihe. En tosissaan yhtään ihmettelekään, miksei paikka kiinnosta kypsempää jengiä... Vaadittaisiin kokonaan uudenlainen konsepti.

Minne muuten katosi se Hiekkatien hyvä kommentti, jonka ainakin luulin nähneeni aikaisemmin? :o

07.08.2013 23:11
hieno teksti, ja totta puhut, habbo hotelli on aika uniikki konsepti (sosiaalisten yhteisöjen joukos) jos saa toteuttaa itteensä huomattavasti enemmän ku joissain muissa paikoissa, ja varmaan se viehätys onki osin siinä että habbossa ei oo täysin samanlaisii sosiaalisii paineita esim mokaamisen pelkoo niiiku oikeessa elämässä. varmaan ihan kiva tutkimuskohde sosiaalipsykologialle.

ja tohon aiheeseen nimeltä habbouden noloudesta... aika hassuu et suomessa habbo on jotenki tabu, vaikka täähä on vaa sosiaalinen yhteisö? oon ite habboillu vuodest 2005 ja sillonki muistasin et siit ei kauheesti kavereille puhuttu. en oikeestaan tiedä miks, ehkä koska tää mielletää enemmän peliks (->huonoks ja lapselliseks peliks) vai onko se vaan joku ilmiö joka vahvistaa itse itseään (habbosta ei voi ''puhuu'' -> ei puhuta'' -> muutkin huomaa että ei puhuta -> ite huomaat ja niin edelleen)

mutta, niin, elämme kovia aikoja ystävä hyvä, ja sulakeki tuntuu aika passiiviselta
07.08.2013 23:11
tosi hieno kirjoitus pakko myöntää!
mun habboiluelämän alkuvaiheessa 2002 habbo ei ollut mun tuttavapiirissä mikään tabu, kaikki kävi siellä ja se oli just cooleinta ikinä. joskus vuonna 2004 oli ihan ok käydä habbossa ja sit 2005 julkihabboilija olikin verrattavissa syöpäläiseen..

mulle habbo on 2006 vuodesta saakka ollut lähinnä sivusto jonka kautta oon tavannut uusia ystäviä ja pitänyt vanhojen kavereiden kanssa yhteyksiä, eli mulle habbo on ollu "chatti" siinä missä mikä tahansa muukin vastaava sivusto.
sinäänsä sääli et habboilua pitää kauheesti piilotella, kaikki tuntuu ajattelevan silleen et siellä käy vaan nuoret lapset mikä on toki ymmärrettävää koska mun ikäluokka alotti just sillon pienenä, ja lopetti sillon ku siitä tuli noloa.

habbosta enää tuskin koskaan tulee sitä internetin cooleinta mestaa mutta toivottavasti suomalaisnuorten asenne habboo kohtaa muuttuis edes vähäsen vuosien mittaan.
08.08.2013 01:01
Mielenkiintoisen aiheen valitsit. Tästä ei ikinä puhuta julkisesti, mutta jokainen (hieman pidempään habboillut) on varmasti käynyt sen itsekseen läpi.

Habbon maine nyt tosiaan on mikä on. En tiedä olisiko toisenlainen brändäys alun pitäenkään muuttanut mitään mihinkään. Habbo taitaa kuulua samaan sarjaan esimerkiksi RuneScapen kanssa - sen pelaaminen on noloa, mutta kukaan ei oikeastaan tiedä miksi.

Tekstissä oli monia hyviä huomioita. Jo sen lähestymisnäkökulma Habbon rooliin identiteetin ja arvojen rakentajana on maininnan arvoinen. Vaikka Habbo virtuaalimaailma onkin, sen käyttäjäkunta koostuu oikeista ihmisistä.

Näkökulmiin oli helppo samaistua - myös omien kokemusten kautta.


08.08.2013 11:11
Mun myös oli osittain helppo saimaistua tekstiin, olen habboillut reilu kuukauden päästä kuusi vuotta. Mä en kyllä vietä unettomia öitä koodauksen takia, en itse asiassa paljoa edes osaa koodata. Saatan laittaa tekstin talteen ja lukea muutaman vuoden päästä uudestaan, jos pysyn Habbossa niinkin pitkään.  Kenties silloin osaisin jo koodata ja mulla olis monta projektia tehtynä. Aika mielenkiintoista kyllä ajatella mitä myös Habbomaailmassa tulevien vuosien aikana tapahtuu, pysyykö edes pystyssä. Toivottavasti.

Habbo on aika lailla vaikuttanut myös mun elämään, eikä se oikeestaan kenelle muulle näy. Mä oon löytäny Habbosta monia, erilaisia, mukavia persoonia. Ehkä juuri niiden mahtavien persoonien takia olen pysynytkin Habbossa niin pitkään. Jännä jälkeenpäin ajatella, että on kirjautunut noiden kuuden vuoden aikana lähes joka päivä Habboon. Yli 2000 päivää Habbossa, huhhuh. Olen nyt 15-vuotias, alotin Habbon 10-vuotiaana. Eli 1/3 elämääni on kuulunut osittain, oikeastaan aika paljonkin Habbo.

Hah, kirjotin tätä viestii varmaan puol tuntii, se takkuili koko ajan :P
08.08.2013 14:02
Mää olin liian laiska lukeekseni tän koko tekstin, mutta tietyistä kohista voin tunnistaa kyllä itteni. Alotin habbossa käynnin joskus 10vuotiaana ja onhan sitä jatkunu jo jopa viis vuotta. Mulla ois haaveena pistää joku fanisivu pystyyn, mutta saa nähä ku en oo koskaa tyytyväinen niihi mun tekeleisiin. Mutta onhan mulla tässä vielä vuoooooosia aikaa. Luen ton tekstin uudelleen paremmalla ajalla. Mutta voin jo nyt sanoa, että tuo on tosi hyvä. Pitää laittaa tuo jonnekki talteen varmaanki :)
08.08.2013 20:08
Tuli vaan tästä Habbon noloudesta mieleen yks juttu, jonka joskus kuulin.

Armeijassa iltasin on vapaa-aikaa ja ennen nukkumaanmenoa kaikki joilla on tietokone on sitä silloin näpräämässä. Joku ilta joku kysyi tuvassa (huone jossa sotilaat nukkuvat noin. 12 per tupa) joltain että mitä hän tekee? Vastauksesksi sai: "oon Habbo Hotellissa." Samassa lähes koko tupa juoksi henkilön luokse äänekkäästi: "MITÄÄH!" "EIKÄ! NÄYTÄ!!"

Lopputulos oli se, ettei kukaan sanonut miten nolo tämä tyyppi olisi vaan tuvassa osa kertomaan omia pikku tarinoita "peeloiluistaan".

Itse pidän Habboa nolona, vaikka se kuinka typerältä mielestäni kuulostaakin. Moni tyhjentää selaimen välimuistin pornon takia, minä Habbon takia.  :-[
09.08.2013 23:11
Hieno teksti virusmato! :)
10.08.2013 00:12
Täytyy kyl sanoa että hienoa tekstiä! :O
10.08.2013 18:06
Lainaus
Vieressäni on avoinna lukion ihmisbiologian oppikirja, jonka pitäisi olla paras kaverini näin syksyn ylioppilaskirjoitusten lähestyessä – aivan liian nopeasti tietenkin.
Tuohon kohtaan voin samastua, paitsi että mun nenän eessä on 5 psykologian ja 7 ruotsin kirjaa, joissa oon PAHASTI jäljessä.

Kommentoi

Hahmon nimi: *


Kommentti: *


Minkä värinen on keltainen kumiankka?


Vieras

Kirjaudu sisään Rekisteröidy