Artikkelit

Habbon armeijoiden mystinen maailma

Erilaiset armeijat ovat olleet olennainen osa Habbon kulttuuria jo pitkän aikaa.
Tätä juttua tehtäessä ei vahingoitettu yhtään eläintä, mutta rakkaista pikselirastoistani jouduin kyllä luopumaan. Onneksi nämä kasvavat suhteellisen helposti takaisin.

Erilaiset armeijat ovat olleet olennainen osa Habbon kulttuuria jo pitkän aikaa. Tuntuu silti, että monille ulkopuolisille ne ja niiden todellinen merkitys ovat täysiä mysteereitä. Pikainen kyselykierros hotellin aulassa vahvistaakin tämän oletukseni oikeaksi. Käsitys rivissä istuvista, toisinaan sotaa leikkivistä tosikoista vaikuttaisi olevan yleinen tavallisen väen keskuudessa. Nämä järjestöt ovat kuitenkin pitäneet pintansa vuosien ajan, joten on pakko olla muutakin. Aika ottaa selvää ja liittyä armeijaan!

Astun siis sisään Suomen armeijan värviin. Kyseessä on Habbon vanhin, vuodesta 2007 aktiivisesti toiminut armeija. Paikan historia on monivaiheinen, mutta varsinaisina perustajina voidaan pitää Djuhvo ja Talvidragon88 -nimisiä hahmoja, joista jälkimmäinen nimesi sen Suomen armeijaksi. Olen sopinut vierailustani nykyisen komentajan (se korkein henkilö) Riksaotus2:n kanssa, joka on oiva henkilö vastaamaan kysymyksiini.

”SA on armeijahenkinen yhteisö, jossa voi tutustua armeijan perustoimintaan habbomuodossa", tiivistää Riksaotus2 lyhyesti perusidean. Virallisen kannan mukaan kyseessä ei ole roolipeli, vaikka joissakin harjoituksissa lähellä sitä rajaa liikutaankin.

Riksaotus2 itse on valittu komentajaksi vaaleilla, jota ennen hän on tehnyt pitkän uran Suomen armeijassa, aloittaen pohjalta alokkaasta. Hän tunnistaa esittämäni ennakkokäsitykset ja myöntää ne oikeiksi.

”Monesti muut käyttäjät kokevat armyt nolompana kuin esimerkiksi Tylypahkan, mutta kun kertoo mitä armyt todella ovat, niin käsitys toisinaan muuttuu. Usein oletetaan, että vaan leikitään sotaa ja kuvitellaan olevamme irl-intissä, mutta ei se näin ole. ”

Kerrottuani liittymisaikeistani minua kehotetaan vaihtamaan asusteeni ja muokkaamaan hahmoni kuvaukseen ”SA - Alokas”. Kun nämä ovat kunnossa, avataan portti ja minut ohjeistetaan istumaan huoneen laidalla oleville tuoleille. Joudun välittömästi alokaskoulutukseen, jossa minut opetetaan talon tavoille sekä kerrotaan käytännön asioista ja säännöistä. Jollain oudolla tavalla tilanne hieman jännittää, mutta kaiken sujuttua hyvin, pääsen istumaan kanssamiehistön seuraan.

Alan pohtia syitä Suomen armeijan suosioon. Paikalla on nimittäin joka päivä, Habbon nykyisiin kävijämääriin suhteutettuna, kohtuullisen paljon ihmisiä, joiden huomaan juttelevan täysin tavallisista jokapäiväisistä asioista ja ilmiöistä.

”Tutut vakiokasvot luovat hyvän ilmapiirin johon uudenkin käyttäjän on helppo tulla mukaan. Kaverisuhteet ovat hyviä sotilasarvosta riippumatta. Muutamia poikkeuksia tunnetaan, mutta sotilaspoliisit ja esimiehistö puuttuvat tähän nopeasti. Jokaisella oikeus nauttia olostaan eikä kokea simputusta/kiusaamista”, kertoo komentaja Riksaotus2. Hänen mukaansa jutustelua harrastetaan paljon, aiheesta kuin aiheesta. Myös oikean elämän armeijasta puhutaan.

”Irl-intin käyneet keskustelevat keskenään kokemuksistaan ja antavat vinkkejä muille siitä, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. ”

Kyselen myös huoneessa istuvilta jäseniltä armeijan risuista ja ruusuista. Käytännössä kaikki kertovat samaa: hyvä meininki, porukka tosi mukavaa, uusia kavereita, paljon enemmän kuin pelkkä pikseliarmeija. Epämukaviksi mielletään satunnaiset tiukkapipot johtoportaassa sekä ulkopuolelta kantautuva kritiikki ja huutelu. Aulassa kuulemma näkyy usein jos jonkinmoista vitsinvääntäjää. Heitä en halua tuomita. En itsekään ennen tätä päivää ollut yhtään viisaampi.

Pääsen vierailuni aikana osallistumaan myös ns. peruskoulutukseen. Siirrymme neljän kanssakoulutettavan kanssa jonossa sulkeiskentälle, jossa alkaakin sitten todellinen käskytys. Tästä huolimatta tilanne ei ole epämiellyttävä. Olen nimittäin vaikuttunut kaikesta organisaatiosta, säännöistä ja protokollista, joita Suomen armeijassa käytetään. Kaikki on suunniteltu ja otettu huomioon huolella. Rivien ja jonojen muodostelu kouluttajan käskyttäessä oli hauskaa – jotain sellaista, mitä en ole Habbossa koskaan ennen kokenut.

”Toiminnat, tupakoulutus, sulkeiset, aamutoimet, yms. ovat suunnitelleet henkilöt, jotka ovat suorittaneet ihan oikean armeijan. Esimerkiksi käskyt vastaavat oikean intin toimintaa”, Riksaotus2 selittää. ”Nämä kaikki pyritään pitämään ajan tasalla ja muokata vastaamaan todellista mahdollisimman tarkasti.”

Hän uskoo, että eräs Suomen armeijan menestyksen salaisuus onkin jatkuva uudistuminen ja ajan hermoilla pysyminen. Jäsenten kaikkoamista ei nähdä tulevaisuudessa uhkana.

”Yleensä kun menettää kiinnostuksen tähän on myös menettänyt kiinnostuksen Habboon. Armyt osaavat olla koukuttavia, niistä on vaikeaa päästää irti. Osa kiinnostuksen menettäneistä palaa takaisin myöhemmin. Tämän hetkisen miehistön vahvuus on hieman alle 60 henkilöä, sisältäen miehistön ja esimiehistön. Jos laskettaisiin reservissä olevat, eli ei-aktiiviset Habbossa kävijät, olisi luku paljon suurempi.”

Muita Habbossa toimivia armeijoita ovat mm. Merivoimat ja Liittoarmeija, joista Merivoimat Suomen armeijan liittolainen. Muihin armeijoihin SA suhtautuu Riksaotus2:n mukaan neutraalisti, vaikka tosiasia on, että monesti koulutukset yms. ovat suoraan heiltä kopioituja. Tällaiset yritykset ovat yleensä lyhytikäisiä, mutta lupaavia uusia armeijoita SA voi myös tukea. Omasta armystä haaveilevalle komentajalla on kannustavia terveisiä:

”Aina kannattaa yrittää, muistaa vain panostaa sisältöön ja viihtyvyyteen. Jos toiminta on täysin samanlaista kun muilla, se ei luo kiinnostusta. Myös organisaation toimintaan tulee panostaa niin, että se on ns. sotilasmaista.”

Vierailuni lopuksi häpeän hieman aikaisempaa mustavalkoista suhtautumistapaani Habbon armeijoihin. Nyt ymmärrän tätäkin mystistä maailmaa paremmin. Paljon muuta, kuin pelkkä pikseliarmeija, kunhan vain vielä sallisivat sotkuiset rastat hiusmallina! Niin ja jos et usko, liity itse. Jokaiselle tekee hyvää olla välillä käskytettävänä.

Poistun!

Kommentit (10)

Gangsta16
01.05.2014 18:06
Hyvää tekstiä, yksi mutta: TalviDragon88 oli Tykistöprikaatin komentaja, jonka jälkeen hänen seuraajansa, Kenraali Hardings vasta nimesi armeijan Suomen Armeijaksi.

- G
01.05.2014 20:08
Hieno teksti!

Itse olen aina pitänyt Habbon armeijoita ihan älyttömänä ja lapsellisena touhuna, mutta tämä artikkeli muutti hieman mielipidettäni :)
01.05.2014 20:08
Habbo-armeijat on yhä tän artikkelin lukemisen jälkeen mun arvoasteikolla siellä alaosassa habbofutiksen kanssa.

Kiva artikkeli oli kyl vaikka en samaa mieltä olekkaan.
01.05.2014 21:09
Kirjoittajakin voi tässä myöntää, että tekstin sävyn muotoutuminen tällaiseksi ei vastannut ollenkaan odotuksiani. Kannatti kuitenkin lähteä, ennakkoluulottomuuteen pyrkien, tekemään tätä juttua. Toivon, että se välittyy myös tekstistä. Mukavaa jos saadaan aiheesta keskustelua aikaan!
01.05.2014 22:10
Habbo-armeijat on yhä tän artikkelin lukemisen jälkeen mun arvoasteikolla siellä alaosassa habbofutiksen kanssa.

Kiva artikkeli oli kyl vaikka en samaa mieltä olekkaan.

buu.
 mahtava teksti virusmadolta
02.05.2014 09:09
Viimeinkin monipuolinen kirjoittaja Kalasaittiin. Hyvä teksti.  :)

Näen edelleenkin Habbo armeijat roolipeleinä ja hieman turhana. Komppaan Lappista siinä, että futis on vieläkin turhempaa.
02.05.2014 10:10
Joo, habbofutis on turhin. Miks ees futiskamat tuotiin tänne..

- Pidetään aihe armeijoissa, muillekin tiedoksi. -Virus
02.05.2014 14:02
Nämä habbo armeijathan ovat opettavaisia nuorille, että miten armeijassa kuuluu käyttäytyä.
02.05.2014 15:03
virusmatohan voisi seuraavaksi tutustua habbofutikseen
02.05.2014 21:09
Hyvä artikkeli, mutta pari kuvaa ei meinaa ladata mulla.

Kommentoi

Hahmon nimi: *


Kommentti: *


Minkä värinen on keltainen kumiankka?


Vieras

Kirjaudu sisään Rekisteröidy