Artikkelit

Jäikö luukku avaamatta? - Osa 3/3

Moikaikkiankat paneutuu menneisiin joulukampanjoihin Kalasaitin kolmiosaisessa artikkelisarjassa.
Tämä on kolmiosaisen artikkelini kolmas ja viimeinen osa. Ensimmäinen ja toinen osa löytyy tästä ja tästä.

[h2]Vuosi 2009[/h2]

Vuosi 2009 oli joulun osalta jonkinmoinen välivuosi. Johtunee siitä, että varsinainen teema jäi puuttumaan. Tai sitten se vain tuntuu välivuodelta, koska edellinen ja seuraava vuosi oli tapahtumiltaan paljon rikkaampia. Ns. ”Uusi Habbo” oli vastedes korvannut kokonaan vanhan, ja tunnelmat olivat kaikilla yhä haikeat.

Tällä kertaa vietettiin siis perinteistä joulua. Kamat eivät juuri liittyneet toisiinsa, jonka vuoksi niitä ei aina osata kategorioida edes staffien toimesta.  Kuvassa näkyvien tavaroiden lisäksi päivänvalon näki samaisena jouluna myös 22 erilaista joulupalloa.Joulukalenteri 2009 oli melko perinteinen, ryhmäsivuun liitetty kalenteri, josta sai palkinnoksi tietyt tavarat tiettyinä päivinä. Palkinnot vaihtelivat kamatarjouksien, ilmaisten tavaroiden, Habbo Home –taustakuvien ja –tarrojen välillä. Erikoisin ”palkinto” lienee Tonga-minipelin julkaiseminen. Tongassa pelattiin Habbo Cola –korkista ja –koneesta tutulla vihreällä Tonga-nimisellä otuksella. Tongaa pystyi pelaamaan vaan kyseisellä ryhmäsivulla, sekä varta vasten sille luodulla sivulla (www.habbo.fi/tonga/game), jota tosin ei taidettu mainostaa missään. Peli ei omien tietojeni mukaan ole enää pelattavissa, mutta Youtubesta löytyy varmasti vielä videoita peliin liittyen. Muita yksittäisiä erikoispalkintoja oli yhtenä päivänä staffien lupaus vierailla päivä käyttäjien luona rupattelemassa, sekä erittäin kauniin Habbo joululaulun julkaiseminen (psst: https://youtu.be/BOFo7WTPZzU) . Ensimmäisestä luukutta paljastunutta Habbo-tv:tä ei ole saanut tämän jälkeen mistään.Huomasitko edellisestä listasta puuttuvan jotain? Jos vastasit kyllä, olit oikeassa. Joulun 2009 merkittävimmät päivitykset kohdistuivat lemmikeihin, kun joulukalenterista putkahti peräti 3 uutta lemmikkiä (lahja ei ollut itse lemmikki, vaan sen myyntiin tuleminen). Karhu, possu ja terrieri ovat näin ollen viihdyttäneet meitä jo kuuden vuoden ajan. Kamalisäyksinä näihin liittyen voidaan pitää uusiin lemmikkeihin liitettyjä lemmikkitavaroita, joihin lukeutui sikolätti, jääkarhun pesä ja muutama eri ruoka.
Lemmikkeihin liittyi myös toinen erikoisempi lisäys, nimittäin lemmikkien uusi koulutusjärjestelmä ja tasomerkit. Se tarkoitti, että nyt lemmikeitä pystyi oikeasti kouluttamaan ja kehittämään eri temppuihin. Järjestelmä ei toiminut tuolloin vielä aivan nykyisenlailla, sillä ruoka ei käytännössä kasvattanut energiaa ollenkaan. Energia palautui nykyisestä systeemistä poiketen ajan kuluessa. Tätä ennen eri tasomerkkien määrä oli yhden käden sormilla laskettavissa, mutta uudet lemmikkimerkit aloittivat tasomerkkien osalta melkoisen buumin, ja seuraavan vuoden aikana saatiinkin jo todella paljon uusia lisäyksiä.Manteli-chat järjestettiin taas kahteen otteeseen, joulukuun ensimmäisenä päivänä sekä aattona ja joulupäivänä. Joulun ainoana julkkisvieraana nähtiin The Giant Leap –yhtyeen laulusolisti Sebastian Rejman. Lisäksi joulukuun aikana valittiin tietovisan merkeissä Habbon suurin Twilight-fani (Keiju) joka voitti kuuluisan ainutlaatuisen ihmissusipokaalin.

[h2]Vuosi 2010[/h2]

Uudistusten kultavuosi. Habboon tuli (nykyään jo poistettu) mahdollisuus kirjautua facebookin sovelluksen kautta. Täysin uudella periaatteella toimivat jalkapallotavarat saapuivat hotelliin kesän alussa. Kaiken mullistaneet wiredit tulivat myyntiin lokakuussa, samoin kuin yhden aikansa mullistuksen tehnyt Battle Banzai. Tasopisteet saapuivat marraskuussa. Ja entäs joulu sitten?Toivon, että saan tämän vuoden lähes loputtomat tapahtumat tiivistettyä suhteellisen järkeväksi pätkäksi. Vuoden 2010 jouluteemana oli ”joulu kaupungissa” jonka seurauksena iso liuta uusia jouluisia kaupunkitavaroita tuli saataville, ja muitakin uutuuksia sateli. Paneudutaan kuitenkin ensin joulun suurimpaan uudistukseen: joulukalenterin muodossa toimiviin tehtäviin.
Ensimmäisten tehtävien myötä saatiin myös täysin uusi käsite: kampanjavaluutta. Tehtävät löytyivät jo silloin perinteisesti tehtävät-napin alta, ja ne olivat hyvin nykyisenkaltaisia. Päivässä saattoi olla useampi tehtävä, joista palkintona tuli eri määrä valuuttana toimivia lumihiutaleita. Tehtävät olivat suhteellisen helppoja, pääosin tiettyjen tavaroiden tuplaklikkailua ja tavaroiden päällä kävelemistä. Lumihiutaleilla sai kaupasta ostettua ison valikoiman erilaisia uusia jäätavaroita. Näihin lukeutui myös Jäälohikäärme ja Jäinen klubisohva, joiden ostamiseen tarvitsi lisäksi myös kolikoita. Tehtävävalikon sai auki myös kahdesta eri joulukalenterista, jotka pystyi ostamaan 400 pikselillä. Näihin tavaroihin tulee edelleen tuplaklikatessa ”efekti” joka tuli, kun joulukalenteri-ikkuna aukesi. Lumihiutaleita pystyi joulukuun ajan myös voittamaan erinäisistä kisoista.Sen lisäksi, että saimme tehtävät, saimme myös uuden pelin! Freeze ei taida kummempia esittelyjä kaivata. Ettei tekeminen loppuisi siihenkään, joulun uutuuksia oli myös luisteluhippa! Käsittämätöntä! Luistelujäitä löytyi aluksi vain silloisen hotellinjohtajan, Seitikin huoneista, jotka olikin ennen jäiden myyntiin tuloa täpöten täynnä porukkaa; jäällä oleskeluun liittyvät merkit kun olivat jo saapuneet. Uuden vuoden alla saapuivat myös täysin uudet ilotulitukset, joita vaativat pitkään lataamisen, joka tapahtui pikseleillä. Joulukuun uutuudeksi laskettakoon myös uudistunut ”Staffit suosittelee” –kategoria. Staffien valitsemat viikon menomestat saivat näkyvyyttä navigaattorin Julkiset-välilehdellä. Esiin nostettujen huoneiden omistajat saivat lisäksi edistettyä Staffit suosittelee –tasomerkkiä.


Vuoden lopussa äänestettiin vielä melko aiheellinen top 5 –lista koko vuoden parhaista uudistuksista. Listassa mainittiin mm. edellä mainitsemattomat kirppari ja Habbo Clubin VIP-jäsenyys.  Mantelichat järjestettiin taasen perinteisesti ja semmosta, ketä kiinnostaa! Mennään jo seuraavaan vuoteen!

[h2]Vuosi 2011[/h2]

Allekirjoittaneen ehdoton oma suosikkikampanja. Hyvä sikäli, koska siitä syystä myös muistan kohtuu hyvin vielä tämän joulun tapahtumat. Älkää luulko, että oikeasti muistaisin tai tietäisin kaiken joulutiedon mitä olen aiemmin kirjoittanut. Tätä artikkelia tehdessä olen lähinnä selannut web archivella aina kyseisen vuoden habbouutisia ja poiminut sieltä päällimmäiset asiat. Tietysti enemmän asiaa tulee vielä tuoreessa muistissa olevista kampanjoista, mutta vuoden 2011 joulun osassa on tyytyminen pelkkiin muistikuviin. En nimittäin onnistunut löytämään arkistoinneista juuri yhtään tämän joulun uutista. Tämän vuoksi virheitä saattanee lipsahtaa, mutta enköhän pärjää.


 
Vuoden 2011 joulun teemana oli joulukylä ja sitä ympäröivään metsä sekä niihin liittyvät monipuoliset tehtävät. Huoneet on edellisvuoden huoneiden (omistaja: Seitikki) tavoin edelleen auki, mutta ikävä kyllä ne ovat hieman kärsineet seinien tullessa näkyville. Huoneiden omistajina toimii kampanjaa varten luodut hahmot IsoToopeTonttu, MidiToopeTonttu (sic!) ja MaxiToopeTonttu. IsoToopeTonttu omistaa keskeisimmät huoneet, kuten lomahotellin aulan, Snowstorm-aulan , kylät, metsät ja järvet. Midi ja Maxi on luotu huimaa 200-tasoista luistelulabyrinttiä varten, jonka alku löytyy yhdestä metsähuoneista. Merkkiä ei valitettavasti tästä urakasta enää saa. Luistelulabyrintin pääsi innokkaimmat läpäisemään useampaan otteeseen, kun joulukuun aikana järjestettiin useampi luistelukisa: nopein 200 huoneen läpi luistellut palkittiin kultafantilla. Toinen ja kolmas joutui tyytymään hopeiseen ja pronssiseen fanttiin. Joulukylistä ja metsistä löytyy jos jonkinmoista, alun perin tehtäviä varten luotua huonetta kahviloista luoliin. Ympäri joulun ihmemaata on siroteltu myös käyttäjien tekemiä joulukortteja ja jopa teleportteja käyttäjien tekemiin jouluhuoneisiin (ja nykyään myös omaan museooni). 2011 jouluhuoneisiin saakin tehtyä varsin tunnelmallisen, tai ainakin nostalgisen retken.

Itse tehtävät olivat samankaltaisia kuin edeltävänä vuonna, eroten niistä siten, että kaikki tehtävistä oli mahdollista tehdä edellä mainituissa jouluhuoneissa. Osa tehtävistä oli jopa pakko suorittaa jossain tietyssä huoneessa. Tehtävät olivat myös hieman monipuolisempia. Palkinnoksi joulukalenterista sai tuttuun tapaan lumihiutaleita, ja niillä sai tuttuun tapaan osaa viime vuonna tutuiksi tulleista jääkamoista, tosin ei kuitenkaan kaikkia. Sen sijaan lumihiutaleilla tuli saatavaksi useita samaisen joulun uutuuskamoja. Myös pelkästään hiutaleilla ostettavia tuotteita oli saatavilla, kuten lemmikinruokana toimiva tahkojuusto, joka onkin nykyään jo melko harvalukuinen tuttava.


Joulukyläteeman innoittamana uudet kamat olivat tunnelmalliseen joulupirttiin sopivia. Näihin lukeutui muun muassa suurta suosiota nykyään kyntävät tiilitasot ja tammilattiat. Myös ulos sopivia kamoja lisättiin. Erikoinen lisäys oli myös aiemmin samana vuonna saapuneille hevosille suunniteltu poronsarvi-harjatyyli. Tätä harjatyyliä ei ole myyty tämän joulun jälkeen, ja se onkin nykyään käyttämättömänä todella harvinainen tavara.

Viimeiseksi säästin kaikkein siisteimmän ja (tietysti) cooleimman uudistuksen, mitä jouluun 2011 liittyy: SNOWSTORMIN PALUUUUU!!!!!!!!!!!!!! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!! Snowstorm tosiaan tuli pitkän odotuksen jälkeen takaisin, aluksi hieman bugisena ja erilaisena betaversiona. Säilynyt oli myös kaksi vanhasta snowstormista tuttua kenttää, eikä peli muutenkaan eronnut merkittävästi vanhasta. Yksi uusi kenttä tuli lisää, mutta useat vanhat jäivät palaamatta. Snowstorm sisälsi betavaiheessa ja hieman sen jälkeen myös all time –pistelistan, jonka kärkisijoista oli tuolloin ennennäkemätön taistelu. Merkit tulivat saataville vasta seuraavan vuoden puolella, mutta pelin sisällä oli jo silti hahmon kohdalla määrä tähtiä, jotka lisääntyivät pelaajan kerätessä pisteitä. Tähtien määrän mukaan joukkueet jaettiin automaattisesti mahdollisimman tasapuolisesti. Viime vuonna rakas Snowstorm palasi takaisin hautaansa, josta sen mahdollista kolmatta paluuta odotetaan hartaasti.Manteli järjestettiin perint... eipäs järjestettykään.  Habbo luopui tämän vuoden aikana mantelichatista ja oikeastaan myös julkkisvieraista. Mutta olihan se silti mahtava kampanja joka tapauksessa.

[h2]Vuosi 2012[/h2]

Pelkkä vuosiluku tuo heti mieleen ankeat muistot historian synkimmältä habbovuodelta. Sulakkeen toimitusjohtajan virkaan astunut Paul LaFontaine pisti paikan oitis täysillä sekaisin, kun eräs nuori ja virkaintoinen toimittaja päätti nostaa Habbon soveltuvuudesta lapsille kunnon kohun. Toimittaja kertoi saaneensa tunnin aikana habbossa ehdotteluja siihen suuntaan suunnilleen miljoonan verran. Melkoista. Herra tj LaFontaine pääsi kunnolla duuniin siis heti starttiin, ja päätti kesällä kohun seurauksena sulkea väliaikaisesti kaikki keskustelukanavat, mitä Habbo seiniensä sisällä piti. Tämän seurauksena mm. Habbo Homejen vieraskirjat ja muistilaput poistuivat kokonaan, erittäin käytännöllinen minimail lakkasi toimimasta, sekä hotellin sisällä käytännössä kaikki mihin kirjoittaa saattoi, poistui käytöstä. Tämän erikoisen tempauksen seurauksena monet käyttäjät kyllästyivät ja jättivät Habbon, osa ikuisesti. Muutamaa viikkoa myöhemmin jotkin keskustelutavat aukenivat, tosin rajallisesti. Käyttäjät saivat sanottua ainoastaan staffien hyväksymiä sanoja, loput sanat sensuroitiin. Staffit ottivat vastaan sanaehdotuksia, ja eräs asiallinen koodari jopa päivysti huoneessaan, jonne käyttäjät saivat mennä ehdottelemaan sanoja, jotka tämä sitten lisäsi hyväksyttyjen listalle siltä seisomalta. Vähitellen sanoja kertyi kiitettävä valikoima, ja lopulta sensuuri poistettiinkin. Vieraskirjoja, homemuistilappuja tai minimailia tosin ei saatu enää käyttöön.

Kesällä tapahtuneen tempauksen varjot näkyivät vielä joulukampanjassa. Samaisen ”the great muten” aikana nimittäin poistuivat pitkäksi aikaa käytöstä myös perinteiset uutiset. Tämän vuoksi tältä(kään) vuodelta en ole juuri saanut yksityiskohtia käyttöön. Täytyy myös myöntää, että tämän joulun aikoihin omakin Habboilu koki erinäisistä syistä pienen taantumuksen, joten siltäkin osin tästä vuodesta kirjoittaminen hieman jännittää.  Puhtaalla muistilla mennään siis.

 Hiljennyksestä huolimatta kampanjaan panostettiin kuitenkin aika paljon. Varsinaisesta joulukalenterista ja tehtävistä kuitenkin luovuttiin, eikä julkisia jouluhuoneitakaan liiaksi nähty. Kalenterin tilalla oli päivittäinen mysteerilaatikko ja avain. Hahmo siis sai ruutunsa yläkulmaan, tehtäväikkunan lailla tulevan kuvan, jossa oli joka päivä uuden värisen avaimen kuva. Tämän lisäksi hahmon tavaravalikkoon ilmestyi ensimmäisenä päivänä mysteerilaatikko, joka oli aina erivärinen kuin itse avain, ja vaihtoi avaimen tapaan päivittäin väriä. Tarkoituksena olikin löytää toinen käyttäjä, jolla oli oman avaimen värinen laatikko, ja tietysti löytää myös oman laatikon väriä vastaavan avaimen omistava käyttäjä. Tätä prosessia varten luotiin monia ryhmähuoneita, joihin käyttäjät saivat laittaa laatikoitaan, ja näin huone toimi eräänlaisena mysteerilaatikoiden ja avaimen deittipalveluna. Laatikon vihdoin auetessa, sisältä sai palkinnoiksi lähinnä lahjatavaroihin kuuluvia pikkukrääsiä, ankkoja, joulupalloja ja muutamaa ihan noteerattaavaa joulutavaraa, kuten koristeköynnöksiä, jäätuoleja ja lumituoleja. Jos kävi hyvä tuuri, saattoi laatikosta paljastua myös kolesettejä ilmeisesti jopa harkkoihin asti. Laatikko poistui käyttäjiltä joulun jälkeen, eikä niitä sen koommin ole hotellissa nähty.

 
 
Älkäämme unohtako vuoden varsinaista teemaa, joka tällä kertaa oli linna-aiheinen. Koska varsinaisia tehtäviä ei linnoihin liittyen ilmaantunut, tämä teema jäi lähinnä tavaroiden tasolle. Käyttäjämäärät olivat tosin tuolloin hyvin alhaisia, ja varsinkin kahta joulukuun keräilytavaraa, pähkinänsärkijää ja pohjoisnapatolppaa (joka taitaa edelleen olla suomentamaton) myytiin hyvin, hyvin pieni määrä.Muuta mainitsemisen arvoista ei kai joulusta 2012 saa aikaan. Uuden vuoden kampanja sen sijaan oli poikkeuksellisen näkyvä: teemaksi oltiin valittu vuodelle 2012 maya-intiaanien povaama maailmanloppu. Tavarat olivat tietysti sen mukaisia, eikä niitä ole myyty toistamiseen, jonka vuoksi maya-tavarat ovat melko harvinaisia. Erikoisin uutuus tässä kampanjassa oli kuitenkin  ainutlaatuiset uuden vuoden lupaus -kamat. Nämä tavarat jaettiin jokaiselle käyttäjälle ilmaiseksi. Kamaa kaksoisklikatessa aukesi ikkuna, jossa täytyi luvata tietyn ajan kuluessa suorittaa jokin kaman tarjoamista tasomerkeistä. Jos lupauksen sai täytettyä, saavutettu merkki tuli tavaraan esille kuten merkkivitriineihin. Merkkivitriinit itsessään saapui hotelliin kylläkin paljon myöhemmin.  Mikäli lupausta ei saanut täytettyä, kävi hassusti ja kaunis maya-temppelin muotoinen lupauskama murentui palasiksi. Lupauskamasta oli myös ostettava, hieman eri näköinen versio, joka oli ilmaisversiosta poiketen vaihdettava. Nämä ei ilmaisversioiden vuoksi vain käyneet kauhean hyvin kaupaksi. Käyttämättömät ostetut lupaukset ovatkin äärimmäisen harvinaisia tavaroita.

Uutisten suhteen oltiin tosiaan hiljennyksen jälkeen hyvin vaisuja, enkä muista enempää merkittäviä tapahtumia tai uudistuksia, jotka olisivat näihin aikoihin osuneet. Harmi sinänsä.

[h2]Vuosi 2013[/h2]

Otsikkoa vastaavan vuoden joulu olikin edellisvuoden vaisuista tunnelmista askel tutumpaan suuntaan.

Teemana oli tällä kertaa pukin paja, ja tavarat liittyivät siihen teemaan hyvin vahvasti. Vuoden 2013 uutuutena Habboon saapui aiemmin pari uutta ominaisuutta, tarkemmin sanottuna ostettavat, valmiit huonepaketit ja huoneenrakentajaklubi. Joulu oli siis ensimmäistä kertaa höystetty kamapaketeilla, joka tuntui monien mielestä vähän turhan kaupalliselta. Kun siihen lisätään ainoastaan hr-klubilaisille tarkoitetut huonekisat, saatiin aikaan paljon tyytymättömiä asiakkaita. Jokin perinteinen teki kuitenkin paluun, ja se oli lumihiutaleet kera perinteisten joulutehtävien. Hyvin perinteisillä linjoilla mentiin tehtävien suhteen, tosin ensimmäisistä tehtävistä poiketen tällä kertaa tehtäviä oli vain yksi per päivä. Osan tehtävistä pystyi suorittamaan vain kampanjahuoneissa, joita tällä kertaa oli, ja ne olivat (myöskin uuden) BAW-tiimin tekemiä. BAW oli tuolloin kansainvälinen ryhmä, joka toimi pääasiassa englanninkielisessä Habbossa. Huoneet olivat ensi kertaa hyvin tyylikkäitä ja isoja, jonka vuoksi niissä oli ilo suorittaa tehtäviä. Palkintona sai tehtävästä riippumatta 5 lumihiutaletta, joilla pystyi ostamaan täysin uusia jääkamoja.Jääkamoista jäinen kynttilänjalka, jäinen kanuuna ja jäinen tiki-patsas oli jonkinnäköisiä ”keräilytavaroita”, sillä ne tulivat saataville yksi kerrallaan myöhemmin, maksaen hieman enemmän. Lumihiutaleita saattoi perinteen mukaan voittaa myös erilaisista kilpailuista, joita järjestettiinkin suhteellisen paljon varsinkin edellisvuoteen verrattuna.
 

Mutta mitäs joulupukin paja olisi ilman tonttuja? Aivan oikein! Tämä johdantolause viittasi siis siihen, että vuonna 2013 Habboon saapui myös tonttuisat lemmikkiystävämme. Tämä erikoinen ja suosittu uutuus mullisti käsityksemme lemmikeistä, kun yhtäkkiä saatoimme ostaa itsellemme kokonaisen tonttuarmeijan palvelemaan meitä orjinamme. Tontut ovat tunnetusti myös erittäin addiktoivia, ja muutamat käyttäjät rakastuivatkin tonttuihin niin syvästi, että käyttivät satoja ja taas satoja kolikoita tonttuarmeijansa kasvattamiseen. Tästä huolimatta olen onnistunut näkemään vain yhden legendaarisen, harvinaisimman kultaisen tontun.

Tontut muuten kuljetettiin käyttäjille puulaatikoissa, jotka elokuvien ystävien päässä saattaa soittaa jotain kelloja!


 
Vuodesta 2013 huomasi hyvin, kuinka Sulake yritti korvata edellisvuonna tekemiään virheitä. Työntekijät vaihtuivat tietyiltä osin hyvinkin radikaalisti, joka näkyi ainakin omasta mielestäni selkeimmin kampanjoiden samankaltaisuudessa. Kampanjoihin ei siis panostettu enää läheskään niin paljoa kuin ennen, joka näkyi valitettavan selvästi. Noh, ei aina kaiken tarvitse olla niin erikoisen hienoa.

***

Artikkelisarjani Habbon joulujen historiasta (jonka työstämisessä kului melkein kuukausi) tulee viimein päätökseen. Toivon, että tästä oli edes jollekin habbofriikille, vanhalle tai uudelle, jotain iloa. Tämän artikkelin tiimoilta pääsin itsekin tekemään upean tutkimus/nostalgiamatkan hotellimme historiaan. Näissä merkeissä haluan toivottaa kaikille Kalasaitin lukijoille oikein ratkiriemukasta ja rauhallista joulun... äh, joulukin meni jo ennen kuin kerkesin julkaista artikkelin!

 Siis rauhallista uutta vuotta kaikille!

Kommentit (1)

Saana
30.12.2015 22:10
Moips!
Mukavan asiallinen ja mieleenpainuva sekä humoristinen artikkeli, joka palauttaa menneiden muistot tuota pikaa. Luin hymysuin koko artikkelin alusta loppuun, ja nautin siitä kovasti. Ihme, että muistit asiat yksityiskohtaisesti ja selitit ne todella hienosti. Jatka samaan malliin ja toivottavasti näitä muistoja herättäviä -tekstejä tulisi lisää tulevaisuudessa! :D

Eipä mulla muuta olekaan, moikka!
:..saana..:

Kommentoi

Hahmon nimi: *


Kommentti: *


Minkä värinen on keltainen kumiankka?


Vieras

Kirjaudu sisään Rekisteröidy