Kirjaudu

Habbon historia, osa 2 – Hotelli Kultakalan maailmanvalloitus

Ensimmäinen Habbo Hotel avattiin Englannissa alkuvuodesta 2001, kun englantilaisyrittäjä Daisy ”Dee” Edwards kiinnostui Hotelli Kultakalan viemisestä maailmalle.

Hotelli Kultakalalle piti keksiä uusi kansainvälinen nimi: jotain, mikä ei välttämättä tarkoita mitään, mutta jää mieleen. Kun limutölkin kyljestä löydetty happo vääntyi Habboksi, kukaan ei ollut nimestä innoissaan, mutta se oli kuitenkin huonoista vaihtoehdoista paras ja alkoi kuulostaa totuttelun jälkeen hyvältä.

Suomessa tavaroita tilattiin tekstiviestillä ja jokaisella tavaralla oli oma koodinsa. Tämä ei kuitenkaan onnistunut aluksi muissa maissa, joten tarvittiin Habbo-kolikot ja uusia maksutapoja. Kuten tekstiviestimaksut, myös virtuaalivaluutat olivat tuohon aikaan uutta. Eri ostotapoja haluttiin mahdollisimman paljon, jotta Habbo-kolikot olisivat helposti saatavilla. Yksi tapa ostaa kolikoita oli fyysiset Habbo-setelit.

Ensimmäisen Habbo Hotelin betaversio avattiin tammikuussa 2001. Virallisesti hotelli julkaistiin helmikuussa.

Jo Hotelli Kultakalassa julkaistussa Pelihallissa pystyi pelaamaan neljää peliä: pokeria, ristinollaa, laivanupotusta ja shakkia. Alun perin pelejä suunniteltiin myös yksityishuoneisiin. Ideasta kuitenkin luovuttiin, sillä Suomen hotellissa testatut tavarat osoittautuivat haasteellisiksi toteuttaa. Tavaroihin suunniteltiin kuitenkin muita pieniä ominaisuuksia, esimerkiksi pulloja pystyi pyörittämään.

Pelihallissa pelattiin pokeria, ristinollaa, laivanupotusta ja shakkia. Uima-altaat ja hyppytorni avattiin vuonna 2001.

Loppuvuodesta hotelleja oli jo kolme: Suomi, Englanti ja syksyllä julkaistu Sveitsi. Habborator

Vuonna 2001 julkaistiin seinätavarat ja teleportit. Seinätavaroihin liittyi bugi, joka mahdollisti niiden monistamisen, kun tavaraa siirrettiin. Koska yhdessä yössä uusista julisteista ja tauluista oli tullut arvottomia, niitä piti suunnitella lisää.

Aluksi hakkerointia ei ollut varsinaisesti kielletty. Vaikka ylläpitäjistä oli jopa hauska nähdä, miten palvelua keksittiin muokata, jouduttiin hakkerointi kuitenkin kieltämään sekaannuksien ja ongelmien välttämiseksi. Moderaattoreita ei vielä ollut, vaan järjestystä ylläpitivät hobbat, jotka olivat yli 16-vuotiaita vapaaehtoisia hommaan valittuja valvojia.

Kattoterassi ja siellä pelattava Peelopaalu avattiin osana Mountain Dew -kampanjaa vuonna 2002. Samana vuonna ehkäisevää huumetyötä tekevä EOPH:n parkkeerasi Hubu-huumetietobussin Puistoon.

Habbo Hotel erosi joiltain osin Hotelli Kultakalasta. Kahden hotellin päivittäminen oli työlästä, joten vuonna 2002 oli aika tuoda muutokset Suomeen. Betavaiheessa tuleva Habbo Hotel Kultakala tunnettiin nimellä Betakala.

Betakalassa hahmojen tanssityyliä oli päivitetty ja ensimmäistä kertaa vilkuttaminen oli mahdollista. Pikaviestimeen eli Kultakalastimeen suunniteltiin mahdollisuutta lähettää sähköpostien lisäksi tekstiviestejä, mutta jostain syystä ominaisuutta ei lopulta julkaistu.

Aiemmin tavaroiden vaihtaminen ei ollut mahdollista, vaikkakin muiden käyttäjien huoneisiin oli mahdollista tiputtaa tavaroita, jos omistaja oli antanut hahmolle oikeudet huoneeseen. Alun perin oikeuksilla oli mahdollista myös poimia muiden tavaroita itselleen, mikä oli tietenkin ongelmallista. Vaihtomaatti teki tavaroiden vaihtamisesta turvallista.

Kun Hotelli Kultakalan ja Habbo Hotelin tekniikka oli yhdenmukaistettu, Hotelli Kultakalan virallinen nimi muuttui Habbo Hotel Kultakalaksi. Elisa oli kiinnostunut Kultakala-brändin säilyttämisestä, mutta vuonna 2002 se tiputettiin nimestä pois.

Vuonna 2002 julkaistiin myös kamera, joka mahdollisti kuvien ottamisen huoneesta. Kamera oli tavara, mutta sitä pystyi käyttämään missä tahansa huoneessa valitsemalla sen tavaravalikosta eli kädestä. Myös kuvista joutui maksamaan. Vanhalla kameralla olevat kuvat eivät enää näy hotellissa.

Habbo Hotel poikkesi alun perin Hotelli Kultakalasta, esimerkiksi vilkuttaminen ja vaihtomaatti tulivat Suomeen vasta Betakalan myötä. Sulake

Julkisista tiloista Café Taivas sai pientä päivitystä, kun taas Malja Bar sai kokonaan uuden Habbosta tutun ulkoasun. Habborator

Hotelli Kultakalan kotisivut vuonna 2002.

Habbo Hotel Kultakalan kotisivut marraskuussa 2002.

Kesäkuussa 2003 julkaistiin ensimmäinen keräilytavara eli keris. Suomessa se oli Ruohomatto, mutta Englannissa julkaistiin Hologrammityttö-keräilytavara jo syksyllä 2002. Kesäkuun isoin uudistus oli Habbo Clubin lanseeraus, vaikka tämäkin oli tapahtunut Englannin Habbossa jo puoli vuotta aiemmin. Kuukauden jäsenyyden sai 10 kolikolla.

Vuonna 2003 Habbo Hotel laajeni neljään uuteen maahan: Japaniin, Espanjaan, Italiaan ja Ruotsiin. Uuden Habbon mukana avattiin aina myös uusi maatoimisto. Lisäksi Sulake julkaisi lehdistötiedotteen, jonka mukaan tarkoitus olisi laajentaa 15 uuteen maahan vuoden 2004 loppuun mennessä. Seuraavana vuonna avattiinkin Alankomaiden, Saksan, Kanadan, Norjan, Yhdysvaltojen, Australian, Ranskan, Tanskan ja Singaporen hotellit. Itävallan ja Puolan hotellit olivat suunnitteilla, mutta niitä ei koskaan avattu.

Vuonna 2003 perustettiin neljä uutta hotellia: Japani, Espanja, Italia ja Ruotsi. Habborator

Alkuvuodesta 2004 julkaistiin lemmikit. Nyt seuraksi oli mahdollista saada kissa tai koira. Lemmikit julkaistiin ensimmäisenä Hotelli Kultakalassa ja tälläkään kertaa bugeilta ei vältytty: julkisissa tiloissa tepasteli suuriksi koiriksi muuttuneita hahmoja.

Vuoden 2004 loppuun mennessä hotelleja oli jo 16, kun Alankomaat, Saksa, Kanada, Norja, Yhdysvallat, Australia, Ranska, Singapore ja Tanska saivat omat hotellinsa. Habborator

Hobbista luovuttiin vuonna 2005. Hotellia valvoivat nyt Sulakkeen palkkalistoilla olevat moderaattorit. Uusien käyttäjien auttamisen ottivat tehtäväkseen Habbo eXpertit. Myös Battle Ball -pelin ensimmäinen versio nähtiin kyseisenä vuonna. Merkittävää oli myös Roller-tavaroiden julkaisu.

Kuvia hotellista vuonna 2005.

Vuonna 2005 tavarat, jotka eivät olleet myynnissä eli ns. "salakamat", mahtuivat näytille viiteen huoneeseen.

Julkisia tiloja vuonna 2005.

Syksyllä 2006 avattiin vielä kolme uutta hotellia: Brasilia, Kiina ja Venäjä. Lisäksi hahmot saivat omat Habbo Home -kotisivut ja Lumisodan pohjalta tehty Snowstorm-peli julkaistiin. Muita uudistuksia olivat Kolesetit – aikaisemmin epävirallisena valuuttana toimivat esimerkiksi punaiset Plastyk-tuolit eli pläsät ja Klubisohvat.

Brasilian, Kiinan ja Venäjän hotellit avattiin vuonna 2006. Habborator

Kiinan hotellille suunniteltiin kaksi hotellinäkymää, joita ei koskaan käytetty. Habborator

Suunnitelmien vastaisesti Itävalta ja Puola eivät saaneet omia hotelleitaan. Habborator

Ruotsin hotellissa testattiin uusia kotisivuja, joita ei kuitenkaan julkaistu kansainvälisesti. Sulake

Sulakkeen tavoitteena oli rakentaa Habbosta kansainvälinen nuorisobrändi, joka sisältäisi enemmän kuin virtuaalimaailman. Habbon oheistuotteena syntyi muun muassa mobiilipelejä, mutta tarkoituksena oli laajentaa myös television puolelle. Tunnetuin Habbon oheistuote lienee Habbo-käsikirja, mutta muiden oheistuotteiden ohella julkaistiin myös ystäväkirja sekä habboilta ja sulakelaisilta kerättyjä reseptejä sisältävä Habbo-herkut-keittokirja.

Kuvia hotellista vuonna 2006.

Kommentit

Juhoelias Vierailija
23.7.2020 klo 14.52
Hyvä artikkeli! Pari muistinvaraista korjausta: Kiinaan avattiin kaksi hotellia ja täten kaksi hotellinäkymää, toinen Pekingiin ja toinen Shanghainiin. Kumpikin hotelli tosin suljettiin aika pian... Ja eikös krokotiilit tulleet vasta vuoden 2006 paikkeilla?
Deedee Vierailija
24.7.2020 klo 9.33
Juhoelias: Krokotiilit tais tulla 2007. Itse aloitin Habbon loppuvuodesta 2006 ja silloin oli vain kissat ja koirat myynnissä.
Attack7 Vierailija
29.7.2020 klo 16.30
Koirat ja kissat olivat myynnissä jo aikaisemmin, mutta 2007 paikaillaan tuli krokotiili lemmikki. Hieno ja ytimekäs artikkeli!
kivasima
30.7.2020 klo 16.49
Kiitos kommenteista!

Kiinan hotellissa oli kaksi puolta eri kielille ja nämä käyttivät betassa eri hotellinäkymiä. En tiedä, mitä kielivalinnalle tapahtui vai tapahtuiko mitään, mutta hotellissa oli lopulta kolmas yhteinen hotellinäkymä.

Korjattu krokomaininta.
Taikasauva Vierailija
31.7.2020 klo 2.38
Hieno artikkeli ja monia hyviä muistoja tuolta ajalta.
Jännä miettiä että Kiinaankin perustettiin Habbo Hotel jo tuolloin, nykyään tuntuisi ainakin abdurdilta Kiinan omine internetteineen päivineen.
Tuosta Superlove -tuulettimen myynnistä katalogissa tuli mieleen että mikseiköhän enää julkaista keriksien yhteydessä mihin asti ne on myynnissä? Monesti saa vain arvata milloin poistuu myynnistä...
Nimimerkki Vierailija
20.8.2020 klo 23.18
Hieno artikkeli ja monia hyviä muistoja tuolta ajalta.
Vannesaha Vierailija
10.10.2020 klo 18.21
Hyvä artikkeli, tuo teini-iän muistoja mieleen. Kuinka hirveät määrät rahaa tuonne törsäsin, monta Habbo-seteliä viikossa meni hahmolle joka on kadonnut sivulta varmasti n. 15 vuotta sitten... Ei sillä, kyllä muistot Habbosta ovat 100% hyvät, mutta nykyään ovat kaikki viihtyisät yleiset tilat poistettu, ja siinä missä ennen saattoi olla sadoittain porukkaa paikalla, nyt on tyyliin 60... RIP, oikea Habbo.
a.e Vierailija
16.9.2021 klo 1.40
ne accountit ei katoa sieltä yhtään minnekään. jos salasanaa ja sähköpostia millään saa pinnistettyä muistista niin siellä se odottelee edelleen.
alien! Vierailija
15.6.2022 klo 10.29
Hieno artikkelIi! Melkoista, että yhteen kuvista on juuri sattunut mikkotheboy:n huone.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy osallistuaksesi keskusteluun.