Kirjaudu

Arvoituslaatikoiden aika Habbossa käymässä entisestään vähiin?

Habbossa ja eri videopeleissä myytävät arvoituslaatikot, eli lootboxit ovat saaneet jälleen rankkaa arvostelua maailmalla. Tällä kertaa Norjan kuluttajaviranomaisen, Forbrukerrådetin, laatimassa raportissa.

Raportissa todetaan, että lootboxien ostamiseen kannustava toiminta peliyhtiöiltä on ''saalistuksenomainen, manipulatiivinen ja aggressiivinen.'' Raportissa todetaan, että arvoituslaatikot ovat eräänlainen uhkapelaamisen muoto, sillä ostaja ei voi ostaessaan tietää millaista vastinetta rahoilleen saa. Tuoreen raportin takana seisoo nyt kymmeniä edunvalvontaryhmiä yhteensä 18 eri EU-maasta.

Ryöstölaatikoiksikin kutsuttuja laatikoita arvosteltiin kovin sanoin myös vuonna 2020 Yhdistyneen kuningaskunnan Ylähuoneen uhkapelikomission tekemässä selvityksessä. Tuolloin arvioitiin, että uhkapelien vaikutukseen kuuluisi yli 55 000 vaikutusaltista, iältään 11-16-vuotiasta nuorta, joista pelättiin tulevan mahdollisia ongelmapelaajia tulevaisuudessa.

Laatikot ovat kohdanneet ongelmia jo aikaisemmin kun useat EU-maat ovat ryhtyneet rajoittamaan niiden myyntiä. Esimerkiksi Ranskan ja Alankomaiden Habbossa arvoituslaatikoiden sisältö on ollut erikseen ostettavissa. Belgiassa laatikot kiellettiin maan peliteollisuudelta vuonna 2018.

Arvoituslaatikot herättivät negatiivista huomiota vuonna 2020 kun Habbo julkaisi 20-vuotisjuhlapallon. Tällöin Habboa sekä sen omistamaa Sulaketta arvosteltiin Twitterissä arvoituslaatikoiden pienestä arpaonneen perustuvasta mahdollisuusprosentista.

Yleiseurooppalainen ikäluokitusjärjestelmä PEGI kertoi vuonna 2020, että varoituksia pelien sisällä ostettavista tuotteista lisättäisiin ja tämän myötä videopeliteollisuudessa osa toimijoista on ottanut viime vuosina asiakseen muuttaa vallitsevaa kulttuuria lisäämällä tuotteisiinsa erilaisia varoituksia.

Aika näyttää, että milloin laatikot kielletään kokonaan.

Kommentit

Ei kommentteja.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy osallistuaksesi keskusteluun.