Kirjaudu

Yli meni, ei voittoa!

Seitsemän vuotta sitten uhkapelien pelaaminen ja peluuttaminen kiellettiin Habbossa. Kielto oli historiallinen, sillä uhkapelit olivat kuuluneet osaksi hotellia siitä lähtien kun modernisoidun Habbon betaversio avattiin vuonna 2001.

Uhkapeleillä tarkoitettiin tavallisten käyttäjien vetämiä ja vedonlyöntiin perustuvia pelejä, joiden pelaaminen tapahtui hotellin yksityishuoneissa eli pelaamoissa. Pelissä pelaaja asetti tietyn suuruisen panoksen, ja vedonlyönnin tulos riippui pelaajan onnesta. Pelin panoksena pystyi käyttämään jakajan eli peluuttajan hyväksymiä tavaroita tai myöhemmin myös vuonna 2006 ilmestyneitä Habbo-kolikoita. Mitä suurempi asetettu panos oli, sitä suurempi voitto pelaajan oli mahdollista saada.

Voitot maksetaan

Hyvämaineiset pelaamot olivat aikansa suosituimpia huoneita. Pelaamon voitonmaksukykyä pelaajalle todisti huoneen vuoraaminen arvokkaiksi mielletyillä tavaroilla, kuten ns. salakamoilla ja keräilytavaroilla. Salakamoilla tarkoitetaan tavaroita, jotka eivät olleet keräilytavaroiden tavoin virallisesti myynnissä, vaan käyttäjän oli mahdollista saada niitä eri kampanjoista tai kilpailuista. Tällaisia tavaroita tuolloin olivat esimerkiksi hubu-bussi ja kirjoituskone.

Näyttävissä pelaamoissa peluuttaja saattoi joutua maksamaan oikeudesta peluuttaa huoneessa muita käyttäjiä eli käytännössä peluuttaja maksoi huoneoikeuksista. Hienoimmissa pelaamoissa oikeuksista pyydettiin jopa satoja kolikoita tai sen arvosta tavaroita. Se rajoitti paitsi peluuttajien tekemien huijausten mahdollisuutta mutta tiesi myös passiivista lisätuloa pelaamon omistajalle.

Näyttävyyden ja voitonmaksykyvyn lisäksi pelaamon hyvämaineisuuteen vaikutti yleinen mielipide, jota ohjasi tieto siitä, että voitot pelaamossa maksaa omistaja tai peluuttaja, ja myös se, ettei pelaamon omistaja katsoisi hyvällä peluuttajien tekemiä huijauksia. Lopulta suurimmissa peleissä käytännöksi vakiintui pelien videointi. Mikäli erimielisyyksiä syntyi, videolta pystyttiin tarkistamaan pelin eteneminen ja varmentamaan peluuttajan voitonmaksu. Videopalvelu YouTubesta löytyy edelleen vielä joitakin näitä videoita. Senaikaiset Habbo-fanisivut julkaisivat myös listoja hahmoista, jotka olivat osoittautuneet huijareiksi eli peeloiksi.

Kuva hahmon Scores pelaamosta.

Isoo tulee, isoo tulee

Pelejä ja niiden versioita on ollut Habbon historian aikana lukemattomia, mutta suosituimpia näistä olivat erilaiset noppapelit, joissa käytettiin arpovaa tavaraa kuten esimerkiksi kuplanoppaa. Noppapelin tunnetuin versio oli BJ eli blackjack, jossa pelaajan on saatava jakajaa suurempi käsi. Peli on varsin samanlainen kuin kyseinen peli oikeassa maailmassa. Alla on lueteltu muutamia yleisimpiä esimerkkejä tyypillisimmistä peleistä. Näiden lisäksi vetoa lyötiin mm. bingon, estejuoksun, koirakilpailuiden ja jopa pitkävedon muodossa.

Blackjack

Pelissä pelaaja yrittää voittaa jakajan käden siten, että pistemäärä pelaajan kädessä on lähimpänä kattolukua: 21, tai jakajan pistemäärä menee yli kattoluvun. Pelin voittaa se, joka saa kattoluvun tai sitä lähimpänä olevan luvun. Jakaja voittaa pelin automaattisesti, jos pelaajan kädessä oleva pistemäärä menee kattoluvun ylitse.

Tuplaus

Tuplauksessa pelaaja yrittää tuplata panoksensa ja saada valitsemansa yhteisluvun. Pelaaja valitsee luvun pienistä: 1-6; isoista; 8-12 tai voi kokeilla onneaan triplauksessa; 7. Silloin sovitusta riippuen voitto voi olla myös kolminkertainen. Pelaaja voittaa jakajan saadessaan valitsemansa yhteisluvun.

Kauha

Kauhassa pelaaja tavoittelee tietyn kokoiselta alueelta voittoa. Pelaaja yrittää arvata saamansa lukuparin. Lukupari määrittelee ruudun, jossa voitto on. Pelaaja voittaa jos onnistuu arvaamaan lukuparin oikein ja ruudun päällä on voitto.

Onnenpyörä

Pelaaja yrittää arvata mihin väriin onnenpyörä pysähtyy. Pelaaja voittaa pelin onnistuessaan arvaamaan oikean värin.

Kuva hahmon Tomppa,90 pelaamosta.

Uhkapelit mediassa

Suurin osa Habbon vauraimmista hahmoista koostuu käyttäjistä, jotka ovat onnistuneet hankkimaan osan tai koko omaisuutensa uhkapelien ansiosta. Erityisesti pelaamoiden omistajista koostuvan käyttäjäryhmän suuret omaisuudet tarkoittavat samalla myös suurta määrää käyttäjiä, jotka menettivät näissä peleissä omaisuutensa osittain tai jopa kokonaan.

Uhkapelien tuomia ilmiöitä välteltiin pitkään ja Sulakkeen lakiasiainjohtaja puolusteli uhkapelien juridista näkökulmaa vielä vuonna 2013 sillä, ettei Habbossa käytetä rahanarvoista valuuttaa mutta vihjasi myös, että Sulake alkaisi tutkimaan asiaa uudelleen. Vähän yli vuosi artikkelin ilmestymisen jälkeen Sulakkeen kanta asiaan muuttui kielteiseksi, todennäköisesti asian saaman mediahuomion takia, sillä uhkapelit eivät soveltuneet nuorison suosiossa olevan palvelun maineeseen. Kiellon tullessa voimaan Sulake perusteli kiellon ehkäisevän huijaustapauksia. Kiellon rikkomisesta jaettiin alkuvaiheessa runsaasti portti- ja vaihtokieltoja. Huoneita myös jäädytettiin eli suljettiin siten, että huoneeseen jäi sekä omistajan että mahdollisten ryhmäoikeudellisten tavarat.

Uhkapelikielto iski hotellin vaihtokulttuuriin nopeasti, mikä näkyi hetkellisenä jälkimarkkinoiden hintojen laskemisena, kun useat yrittivät päästä eroon voittamistaan arvotavaroista. Sitä ei kuitenkaan jatkunut kauaa, kun erityisesti vanhempien keräilytavaroiden hinnat ampaisivat ennennäkemättömään nousuun. Jälkimarkkinoilla viitataan käyttäjien välillä käytävään vaihtokauppaan kirpputorin tai vaihtomaatin välityksellä.

Tavaroiden hinnat siis ovat nousseet yhtä tasaisesti kuin kävijämäärät ovat laskeneet kiellon jälkeen. Vaikka uhkapelikieltoa voidaan pitää Sulakkeelta moraalisesti kestävänä pyrkimyksenä ehkäistä huijaustapauksia, samalla se on ollut yksi keskeimmistä syistä kävijämäärien laskuun ja muunlaisten huijausten ilmaantumiseen. Netissä, kun kynnys huijata muita on matala.

Lue lisää Habbon historiasta:

Habbon historia, osa 1

Habbon historia, osa 2

Kommentit

Ei kommentteja.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy osallistuaksesi keskusteluun.